Трагови најстаријег насеља у Земуну пронађени су на Гардошу, на месту данашњег гробља. Ово насеље потиче из раног неолита, и то из времена његове најстарије културе у Подунављу. Људи, носиоци културе овог времена, становали су у земуницама што објашњава и порекло имена овог града.

Након великих битака за време освајачких ратова Римљана и покорења илирско-келтског племена на Гадошу се развија Таурунум као антички град. Овај град достигао је свој врхунац када је постао град-пристаниште и седиште дунавске римске флоте. У доба касне антике, Таурунум је био утврђена лука и трговачки град између главног друма који је водио ка тек основаном Константинопољу.

Земун-Zemun

                                    Земун мајица (пролеће-лето 2019)

Кула Гардош једна је од четири Миленијумске куле које су Угарске власти изградиле на све четири стране света, у најудаљенијим градовима краљевства, у склопу прославе хиљадугодишнице досељавања Мађара у Панонију. Кула висока 36 метара изграђена је на најужнијој тачки краљевства, у Земуну и  једини је такав сачувани споменик који је остао на територији других држава.

Миленијумску или Гардош кулу, многи везују за догађаје из средњег века и Сибињанин Јанка (Јаноша Хуњадија), мађарског витеза и великог борца против Османлија, који је умро у средњовековној тврђави на Гардошу, 440 година пре зидања миленијумске куле, и по коме је Кула у српском народу, добила његово име.

То је кратак увод и инфо који се односи на овај град као и кулу којој је посвећен и овај филм…Не знам да ли је довољно што епизоде не трају више од 1 минут?! Било би лепо чути од Вас да ли да епизоде буду дуже или да остану какве јесу? Пишите, јако ми је важно ваше мишљење.

Што се мене тиче, када год одем до Земуна очара ме атмосфера Сремског града који иако спојен нема баш никакве везе са Београдом…Земунци са правом упорно тврде да Земун није Београд са чиме се и ја у потпуности слажем (мада ко мене пита). Уживајте у филму и погледајте Земун мајицу као и комплетну актуелну понуду!

Још нешто! Морава мајицу коју носим у филму можете погледати ОВДЕ!