Прошло је већ пар месеци од последњег блога на сајту. Никако да искористим овај јако корисан формат да пружим нове информације везане за ОРТОДОКС. Пуно нових производа и пуно нових идеја је реализовано од почетка године. Међутим, не желим пуно писати о томе (можда другом приликом) пошто како видим људи нестрпљиво очекују нову мајицу „Свети Георгије“ тако да овај чланак желим искључиво посветити томе. Свети Георгије, кад, шта, како?…

По предању,

Свети Георгије-Sveti Georgije

                                    Свети Георгије 2.0 (СМБ)

у језеру у близини града Лиде, у Палестини, живела је огромна аждаја, која је мештанима оближњег града Вирита стварала велике неприлике. Аждаја је често излазила из језера и прождирала људе који би се нашли у близини језера а, поред тога, имала је и отрован задах од кога су се људи разбољевали и често и умирали. Житељи овог краја су се најзад обратили и свом владару за помоћ али им он заповеди, да би се решили својих проблема са аждајом, да сваког дана на обали језера жртвују по једно дете. Народ то прихвати и од сутрашњег дана започне жртвовање деце.

Сваког јутра је по једно дете било остављано крај језера и убрзо и прождирано. На крају је дошао ред и на ћерку тог владара, јединицу, коју окитише и припремише за жртву аждаји. Док је уплакана девојка стајала крај језера, пред њом се указује Свети Ђорђе, јашући на коњу, са копљем у руци. Тада и аждаја излази из језера а Ђорђе појури ка аждаји и забоде јој копље у чељуст, пригњечивши је за земљу. По Ђорђевом наређењу, девојка везује свој појас аждаји око врата и води је према граду. Градски владар и сви житељи због тога примише хришћанство а у граду убрзо буде изграђена и велика црква посвећена Пресветој Богородици и Светом Ђорђу.

Ова легенда је мeни послужила као инспирација за цртеж и појашњава елементе који су присутни у композицији (за оне који не разумеју и критикују присуство првенствено девојке па онда и неких других ствари у самом цртежу).

Друга легенда каже да је најављено да ће се мајица појавити у продаји још 06.05.19. па су заинтересовани људи узалуд мајицу тражили по сајту и били збуњени чињеницом да мајице нигде нема. Свима се најискреније извињавам на дезинформацији и са сигурношћу тврдим да ће се мајица на сајту појавити у петак 10.05.19. када ће се моћи и поручити. А можете поручити и одмах кликом овде.

Мајица ће овога пута бити сиво-маслинасто зелене боје (СМБ) а сам дизајн је штампан у сличним нијансама. Прилично интересантна комбинација боја и не превише упадљива на први поглед. Цртеж је прилично комплексан и потребно је мало времена оку да упије шта се ту заправо дешава. Све у свему мислим да је и ова верзија Светог Георгија јако успешно реализована. Оцените и сами.