Никола Тесла

Ко је био Тесла?  Не знамо одговор ни 74 године након његове смрти.  Машина заборава опасно се намерила да уништи успомену на бриљантни ум али заоставштина Николе Тесле је толика да се зуби ове наказе често ломе у том покушају.

За противнике лудак, за поштоваоце геније.  Визионар и ексцентрик.  Неукротивог духа, сањао је да укроти водопаде.  Човек који је уместо богословије изабрао студије технике.  Носилац почасних доктората а несвршени студент.  Имао је преко 700 патената а завршио живот у беди и дуговима.  Дизао се попут Феникса после бројних пословних крахова само да би поново пропао.  Спавао је мало а радио преко мере.  Живео је у туђини а чезнуо да се подигне слава српства у свету.  Умро је усамљен иако је чезнуо да донесе доброчинство читавом човечанству.  Удахнуо је живот напретку Америке а живео од скромне пензије из домовине.

Осим што се налази на новчаницама садашње и бивше матице, осим што га други неосновано својатају и што се у време кризе шпекулише о његовом тајном оружју, Тесла је непознаница за многе и на овим просторима.  У Београду је добио аеродром, а његово име носе и јефтини кинески производи који се рекламирају широким народним масама нудећи им привид да иду у корак са временом.  Тесла има своје место у науци али не и место у срцима својих сународника који о њему знају мало или готово ништа.

Земља у којој је провео највећи део свог животног века га је самлела и узурпирала његов допринос, наслеђе и тајне.  Али његово име није могло да се избрише јер је увек било оних који су поштовали рад генија.  Игнорисати највећег научника и проналазача у модерној историји света није лако.  Његово ривалство са Едисоном овековечило је сукоб малих и великих, оних који имају идеје и идеале и оних имају ресурсе и пропаганду.  Његове изуме и идеје покрали су и представили као своје они који желели профит и славу.  Живот у сенци Теслиног ума ублажили су новцем и наградама.Ortodoks Tesla

На пиједесталу модерног доба стоји сам због немерљивог доприноса и визије будућности која тек сада поприма облик.  Успео да докучи недокучиво и да буде први човек који је закорачио у непознато доневши светло у таму суморног XX века, испуњеног ратовима и сиромаштвом.  Утабао је пут за људе XXI века учећи их да је технологија слуга а не господар на овој планети.

Волео је голубове и са њима се боље разумео него са људима.  Био је вегетеријанац и нежења.  Није имао породицу јер је желео читав свет.  Хитао је напред следећи своју мисију.  Идеје је држао у глави јер су му их бесрамно крали.  Презирао је похлепу и свој рад схватао као мисију за напредак читавог човечанства.  Весник модерног доба постао је пророк преноса енергије, даљинског управљања, настанка радија, радара, бежичног интернета, мобилне телефоније и још стотина других проналазака без којих је свет незамислив.  Данас слављен, а у својим позним годинама заборављен и скрајнут.  Сањар је који је веровао у илузије које су постале стварност.  Тесла није променио свет за свога живота али је запалио искру.  Искру која је отворила врата добу технологије, олакшане комуникације и напретка.

Ближи се 10. јул и Теслин рођендан.  Овај дан се обележава као дан науке у Србији.  Ортодокс подсећа да су хероји међу нама и жели да искру Теслине племенитости носи и шири свако ко понесе производ посвећен њему.  Ако желиш да знаш више о Тесли, поведи се његовим примером – истражуј…  Живот је монотон без открића а нехуман ако не мислиш на добробит других. Тесла нас је томе научио и зато му вечно хвала.

Из архиве

Требало би да напоменем да је овај оригиналан чланак од 10.07.2017. био на претходном сајту и пребачен овде као прича од великог значаја за разумевање онога чиме се бавимо.

ПОПУСТ

СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ ДО 50%

САЗНАЈ ВИШЕ