Ко лагано иде даље ће стићи 08: Милешевац

Манастир Милешева као и утврђење Милешевац па и испосница Светог Саве у пећини испод тврђаве недалеко од Пријепоља су дефинитивно локалитети који се морају посетити. 2013. године сам први пут обишао овај манастир и фасцинација овим крајем од тада не попушта. Користим сваку прилику када сам у пролазу да свратим и уживам у лепотама па сам и направио кратак филм у већ типичном маниру.

Милешевац кроз векове

milesevac

Милешевац или како су га Турци називали Хисарџик (тврђавица), је утврђење изграђено на почетку клисуре реке Милешевке 7 км источно од Пријепоља у средњевековној жупи Црна Стена.

Претпоставња се да је Милешевац подигнут највероватније у 14. веку од стране Николе Алтомановића чији су поседи након сукоба са Твртком и Лазаром 1373. године припали босанском Бану Твртку. Милешевац је служио као као заштита манастира Милешеве и владао је деоницом Пријепоље-Сјеница тзв. „Босанског“ пута, једне од најважнијих средњевековних комуникација кроз земљу.

Освајањем Османлија у другој половини 15. века, Милешевац постаје турско утврђење које они дозиђују и проширују бедемима и тзв. турским кулама.

Милешевац је саграђен на врху окомите стене, неправилнг облика зидан од камена и малтера који је имао два дела: ужи – горњи град (кроз кулу В је био улаз у тај део) и нижи – спољни одбрамбени зид према лакше приступачнј југоисточној страни. Град је такође имао и подграђе а село које се развило током столеће испод подграђа и данас се зове Хисарџик.

 

Из архиве

Требало би да напоменем да је овај оригиналан чланак од 27.07.2020. био на претходном сајту и пребачен овде као прича од великог значаја за разумевање онога чиме се бавимо.

ПОПУСТ

СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ ДО 50%

САЗНАЈ ВИШЕ