Нулти српски устанак

Турска освајања половином 16. века су резултиралa освајањем данашњег Баната и румунске територије већ 1551. Последњи је пао Темишвар годину дана касније и тада је установљен Темишварски пашалук. 40-так година касније дошло је до банатског устанка и то је први (или како мој добар пријатељ из Вршца каже: “нулти српски”) устанак против Турака, који је трајао пет месеци. Устанак је покренула Православна црква, тачније владика Теодор Несторовић  а устаници су били помагани  оружјем од стране Лугошког бана, Ђорђа Палотића.

Једна чета устаника под вођством Јанка Лугошана Халабуре опседала је Вршачку кулу у којој се налазила турска посада. И ту се одиграо двобој у марту 1594. године  између турског Арслан бега и предводника српских устаника, Јанка Лугошана Халабуре (претпоставка пореклом из Лугоша, на шта асоцира његово презиме). Халабура је у двобоју поразио турског заповедника тако што му је сабљом одсекао главу. Пример овог двобоја показује како су двојица мегданџија у личном обрачуну спасла много живота својих војника, што њихове историјске улоге чини још значајнијим. Победник у двобоју, изазвани Јанко Лугошан Халабура, погинуо је само неколико дана касније у бици код Парте. У септембру је устанак угушен у крви.

ORTODOKS kikinda grb

Устаници су били далеко малобројнији од турске војске и себе су храбрили ношењем светосавских застава. Како су показивали велику храброст и снажан отпор уследила је одмазда. Синан паша је тражио да се мошти Св. Саве које су лежале у Милешеви 350 година донесу у Београд и 27. априла (10. maja) су спаљене на Врачару…
Ово је био кратки увод у вези приче и дизајна везаног за Јанка Лугошана Халабуру пошто много људи није ни знало за овог јунака нити за банатски устанак. Инспирација за овај дизајн је свакако био детаљ на грбу Вршца који симболизује победу Халабуре али и  остали грбови градова широм Војводине који имају сличне симболе од којих је и најдоминантнији грб Кикинде.

Из архиве

Требало би да напоменем да је овај оригиналан чланак од 07.04.2016. био на претходном сајту и пребачен овде као прича од великог значаја за разумевање онога чиме се бавимо.

ПОПУСТ

СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ ДО 50%

САЗНАЈ ВИШЕ