Ко лагано иде даље ће стићи 04: Маглич

Четврта епизода серијала путописа “ Ко лагано иде, даље ће стићи “ је посвећена Магличу, среднјовековном утврђењу у ибарској клисури 20 километара јужно од Краљева. За опис тврђаве сам преузео део текста из књиге: Дероко, Александар (1950). Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији. Београд: Просвета.

О Магличу

maglic

Тврђава Маглич, 16км југозападно од Ранковићева. Град у клисури Ибра. Један од најлепших наших старих градова, о коме су међутим историски подаци најоскуднији. Зна се да је у Магличу Данило II саградио цркву С. Ђорђа и прекрасне палате, и да је у граду имао свој двор (у почетку 14. века)

Град, с брда у једном завијутку Ибра, господари путем који пролази клисуром. Због самог гребена има издужен облик. Са три стране је стрмина а превој са четврте стране пресечен је вештачким ровом у стени. Са те стране је и главна донжон кула (са улазом тек на горњем спрату). Сем ње град има још седам четвртастих кула, релативно добро очуваних.

Очуван је и улаз у град, који се налази са северне стране. Изнад капије, полукружно засведене, види се још ниша где је морала бити фреска. У унутрашњости града има још остатака једне веће дворане и једне цркве.

Из архиве

Требало би да напоменем да је овај оригиналан чланак од 18.12.2018. био на претходном сајту и пребачен овде као прича од великог значаја за разумевање онога чиме се бавимо.

ПОПУСТ

СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ ДО 50%

САЗНАЈ ВИШЕ