Јањин камен

ortodoks herceg novi

Сходно великом броју изазова који проистичу као последица успеха “Ортодокс покрета” и времену које он изискује од мене као појединца, не стижем никако да актелизујем одељак са причама и дам мало више контекста неким од снимљених епизода из серијала “Ко лагано иде дање ће стићи”. Стали смо код приче са Косова и Метохије која је уједно и најпопуларнија и најзапженија епизода до сада на мом Јутуб каналу који молим да подржите, ево и линка (МОЈ ЈУТУБ) па се “сабскрајбујте”. А ако Вас занима епизода са КиМ можете причу и филм овде погледати. Такође желим да се захвалим за фантастичан текст који је написао добар пријатељ и поштовалац “Ортодокс покрета” под псеудонимом Одметник. Ова епизода нас води у Бококоторски залив и ободе планине Оријен. Када год сам у Црној Гори не пропуштам прилику да обиђем неку нову фантастичну локацију каквих овде безброј има.

Иако не носи епитет главне улоге у овом филму, он ипак припада погледу који се пружа са стене на коме је ова црквица, Херцег Нови у пролеће пре налета туриста и сезонских радника који продају пљескавице и шарену кинеску пластику је једно магично место, пуно историје, културе и добрих људи. Мислим, није Нови за свакога, треба ипак знати како уживати овде, тражи он неки посебан сентименталитет да човек има како би га пригрлио и показао му своје чари и лепоте. Није ни чудно овај град домом зову само “мега цареви” а ових 99% што дођу “наморе” су дефинитивно залутали.

Било како било, мора да се похвалим да има сада и Херцег Нови мајице! Шта друго и да буде кад је Ортодокс у питању? Него мало да искористим свој блог за безсрамни сопствени маркетинг. Град скала и мимоза у типичном Ортодокс маниру рађен у серији од 50 примерка доступан у нашој интернет продавници. Доста времена сам провео разрађивајући овај концепт и на крају сам јако задовоњан како је све то испало…Ок време је да се вратимо филму и кадровима.

janjin kamen

Црква Светог Илије се налази код места Дубоки До на кршовитој стени обода планине Оријен чије литице се спуштају директно до Горњег Мориња. Локацију меркам већ дуже време највише због прича о чувеном погледу који се пружа на залив. Прилика се указала за време првомајских празника 2021. године и излет дефинитивно препоручујем свакоме ко се нађе у Херцег Новом. Ја се по инерцији када сам у Црној Гори окрећем ка брдима да побегнем од, морам да будем сурово искрен, свих чари кича и шунда Црногорског приморског туризма. Дакле, до Јанјиног камена тј, цркве Светог Илије је најбоље тј. најједноставније доћи из Херцег Новог. Са кружног тока Мељине магистралом уз брдо до Каменог па онда путем уз планину за Бориће. Да, све колима, солидним путем кроз фантастично пежуративне крајеве. Пут води кроз шуму на крају које је азил за псе па затим литицом наставља ка Добром Долу. Након десетак минута вожње долази  се до пропланка где се налазе 2 напуштена објекта, један са једне а други са друге стране пута (мислим да је овај лево уствари неки бунар или резервоар за кишницу). Ту се чак налази и табла са путоказом за цркву али и маркирана планинарска стаза. Значи ауто се код напуштеног објекта остави и креће се пешака маркираним путем. Низбрдо до долине па затим краћи успон у стену и то је то. Искрено мали је број локација које те за овако мали напор награде оваквим призором.

Иначе о цркви баш ништа не знам нити сам искрен да будем ишта истраживао. Била је и закључана па ни свећу нисам могао да запалити. Имам план да у некој будућој шетњи овим крајем све то мало боље обиђем пошто је касно подне, предвече било у тренутку снимања па је било потребно и вратити се стеном назад до пре мрака.

То је то уживајте у фиму.

[fusion_widget type=”SbyWidget” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” fusion_display_title=”yes” fusion_border_size=”0″ fusion_border_style=”solid” /]

ПОПУСТ

СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ ДО 50%

САЗНАЈ ВИШЕ