Четврта епизода серијала путописа “ Ко лагано иде, даље ће стићи “ је посвећена Магличу, среднјовековном утврђењу у ибарској клисури 20 километара јужно од Краљева.

филм не желим да коментаришем нити да дајем додатна објашњења. Онај кога занима нек погледа и процени да ли му се допада или не. Што се саме тврђаве тиче ту ћу цитирати Дероко Александра:

Маглич-Maglič

Маглич, 16км ј/з од Ранковићева. Град у клисури Ибра. Један од најлепших наших старих градова, о коме су међутим историски подаци најоскуднији. Зна се да је у Магличу Данио ИИ саградио „ћелије, цркву С.ђорђа и прекрасне палате“, и да је у граду имао свој двор (у почетку 14. века)

Град, с брда у једном завијутку Ибра, господари путем који пролази клисуром. Због самог гребена има издужен облик. Са три стране је стрмина а превој са четврте стране пресечен је вештачким ровом у стени. С те стране је и главна донжон кула (са улазом тек на горњем спрату). Сем ње град има још седам четвртастих кула, релативно добро очуваних.

Очуван је и улаз у град, који се налази са северне стране. Изнад капије, полукружно засведене, види се још ниша где је морала бити фреска. У унутрашњости града има још остатака једне веће дворане и једне цркве.

Дероко, Александар (1950). Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији. Београд: Просвета.

Хтео бих на крају мало да изрекламирам и прслук М81 који смо сашили од маскирног непромочивог и улјноотпорног рипстоп материјала. Погледајте обавезно пошто је јако добро испао (кликни да видиш прслук)