Манастир Милешева као и утврђење Милешевац па и испосница Светог Саве у пећини испод тврђаве недалеко од Пријепоља су дефинитивно локалитети који се морају посетити. 2013. године сам први пут обишао овај манастир и фасцинација овим крајем од тада не попушта. Користим сваку прилику када сам у пролазу да свратим и уживам у лепотама па сам и направио кратак филм у већ типичном маниру.

Милешевац кроз векове

милешевац-milesevac

Милешевац или како су га Турци називали Хисарџик (тврђавица), је утврђење изграђено на почетку клисуре реке Милешевке 7 км источно од Пријепоља у средњевековној жупи Црна Стена.

Претпоставња се да је Милешевац подигнут највероватније у 14. веку од стране Николе Алтомановића чији су поседи након сукоба са Твртком и Лазаром 1373. године припали босанском Бану Твртку. Милешевац је служио као као заштита манастира Милешеве и владао је деоницом Пријепоље-Сјеница тзв. „Босанског“ пута, једне од најважнијих средњевековних комуникација кроз земљу.

Освајањем Османлија у другој половини 15. века, Милешевац постаје турско утврђење које они дозиђују и проширују бедемима и тзв. турским кулама.

Милешевац је саграђен на врху окомите стене, неправилнг облика зидан од камена и малтера који је имао два дела: ужи – горњи град (кроз кулу В је био улаз у тај део) и нижи – спољни одбрамбени зид према лакше приступачнј југоисточној страни. Град је такође имао и подграђе а село које се развило током столеће испод подграђа и данас се зове Хисарџик.

 

 

Кајмакчалан мајица поново у понуди

Иначе ако некога занима, мајица коју носим у видео снимку је поново доступна у нашој интернет продавници. Може се видети и поручити кликом на ОВАЈ ЛИНК а рађена је уограниченој серији од 40 примерака.

Пуно људи се распитивало за овај модел, међутим овога пута памук није стандардно беле боје као у претходној верзији већ је ово нека „прљаво бела“ нијанса, скоро неприметна у односу на чисто белу али ипак другачија.

кајмакчалан-kajmakčalan